Stránky:     1 2 3 4 5 6
V dňoch 29. 4. - 6. 5. 2018 sa sedem učiteľov a majstrov odborného výcviku zúčastnilo kurzu varenia na jednom z gréckych ostrovov, na Kréte. Kurz organizoval dlhoročný partner našej školy - firma Global Contract s.r.o, ktorá realizuje na našej škole najmä zahraničné praxe pre študentov na ostrove Cyprus. Kurz varenia prebiehal v škole Kappa Studies - Súkromný inštitút odborného vzdelávania. Je to škola licencovaná ministerstvom školstva a špecializuje sa na varenie, cukrársku výrobu, spracovanie mlieka a výrobu syrov a gastronomický manažment (Front Office a Food and Beverage Management). Je členom skupiny cestovného ruchu a kulinárskeho podnikania – Kalathakis, ktorá pôsobí už 17 rokov v Heraklione a má viac ako 300 študentov. Škola sa nachádza v súkromnej samostatnej budove s odbornými učebňami nielen na varenie, ale aj na cukrársku výrobu, výrobu syrov, nechýba učebňa pre barmanov, učebňa informatiky, kde sa žiaci učia pracovať s hotelovými a gastronomickým softvérom. Študenti pod dozorom šéfkuchárov – mimochodom ide o šéfkuchárov z najlepších hotelov v Grécku, samostatne varia a počas prázdnin praxujú v najlepších hoteloch. Náš intenzívny kurz prebiehal v cvičných kuchyniach pod dozorom šéfkuchára s asistenciou žiakov. Každý z nás varil pri samostatnom plne vybavenom pracovisku. Varili sme dokopy 16 jedál, od mäsitých, cez bezmäsité a vrcholom kurzu boli slimáky a morské plody. Pripravovali sme jedlá ako: plnená zelenina ryžovou zmesou, plnený baklažán s bešamelom, kuracie prsia zapekané s okrou, jahňacie dusené s listovou špeciálnou zeleninou – askolimbro, bravčové mäso so špeciálnou obilninou podobnou bulguru - hontros, podávané so syrom Graviera, ktorý je typický práve pre Krétu a pripravujú ho aj v tejto škole. Ďalšie dni sme pripravovali šalát zo strukovín - palikaria, mäsové valčeky s paradajkovou omáčkou, tresku v cestíčku s cesnakovými zemiakmi, ostrieža s listovou zeleninou a okrou, pražmu v papieri na pečenie. Najzaujímavejší bol pre nás posledný deň, kedy sme pripravovali morské plody ako sépiu s feniklom, rizoto z chobotnice a kreviet, flambované krevety s ouzo a syrom graviera podávané na grilovanej paprike, plnené kalamáre s ryžou a slimáky na olivovom oleji. Okrem hodín varenia sme navštívili najznámejšie archeologické nálezisko minojskej civilizácie Knossos a absolvovali jednodňový výlet na ostrov Spinalonga, ktorý kedysi slúžil ako vojenská pevnosť a útočisko pre malomocných. Tento kulinársky pobyt bol obohatením pre nás všetkých, nielen z odborného gastronomického hľadiska, ale aj z hľadiska organizácie práce a fungovania gréckeho školského systému. Veríme, že sa nám získané vedomosti, skúsenosti a zručnosti podarí v čo najskoršom období pretaviť do praktických ukážok a degustácie jedál pre našich žiakov a kolegov.