• Novinky

            • Projekt - Zdravie na tanieri z našej biozáhrady december 2014 - jún 2015

            • Od decembra 2014 do júna 2015 prebiehal na našej škole projekt „Zdravie na tanieri z našej biozáhrady“, ktorý bol zameraný na propagáciu zdravej výživy a na zlepšenie stravovacích návykov žiakov. Žiaci sa  zapojili do projektových aktivít, ktoré prebiehali v troch úrovniach – zbieranie informácií, poznatkov, skúseností a rád na realizáciu aktivít projektu. Ďalej žiaci založili biozáhradku, v ktorej ošetrujú plodiny bez použitia chemických prostriedkov. Žiaci založili vlastnú reštauráciu, v ktorej sa naučili správne spracovávať suroviny, aby sa zachovali ich výživné hodnoty. Žiaci vytvorili svoje vlastné recepty, podľa, ktorých pripravovali vynikajúce zdravé jedlá a pokrmy. Zdravú výživu a zdravý životný štýl žiaci propagovali aj prostredníctvom internetu, celoškolského podujatia určeného pre širokú verejnosť. Opäť sme sa presvedčili, že takáto forma vyučovania žiakov zaujíma, že majú radi vyučovanie, ktoré dáva priestor kreativite, tvorivosti, pri ktorom môžu zdokonaľovať svoje nadobudnuté vedomosti a zdokonaľovať aj zručnosti. Projekt „Zdravie na tanieri z našej biozáhrady“ bol podporený z grantového programu Školy pre budúcnosť Nadácie Orange.

            • Záverečné skúšky 16.-18.06.2015

            • Záverečné skúšky učebných odborov Autoopravár-mechanik, Kaderník, Cukrár, Hostinský, hostinská, Strojárska výroba sa konali v dňoch 16. – 18. júna 2015. Počas týchto dní žiaci prezentovali svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti v rámci písomnej, praktickej a ústnej časti záverečných skúšok. Žiaci počas záverečných skúšok preukázali  znalosti, schopnosti, spoľahlivosť a obratnosť. K absolvovaniu štúdia na našej škole všetkým žiakom blahoželáme, a prajeme im v pracovnom živote mnoho úspechov.

            • Lúčenie pred záverečnými skúškami

            • Rozlúčka so žiakmi pred záverečnými skúškami sa konala 10.6.2015. Lúčili sa žiaci odborov Autoopravár-mechanik, Strojný mechanik, Kaderník, Cukrár, Hostinský a žiaci odboru Strojárska výroba. V úvode sa prihovorila zástupkyňa žiakov, ktorí sa lúčili. Následne mal príhovor riaditeľ školy, ktorý odmenil žiakov za ich vzdelávacie výsledky, vzornú dochádzku a reprezentáciu školy počas štúdia.  Súčasťou  rozlúčky, ktorá bola tentokrát na školskom dvore, bolo aj vyhodnotenie podujatia LOGOS 2015. Zástupca školy vyhlásil a odmenil víťazov podujatia a odovzdal členom tímov hodnotné ceny. Potom sa lúčiacim žiakom prihovoril duchovný správca školy o. Cyril, povzbudil žiakov do náročných dní spojených s učením sa a absolvovaním záverečných skúšok a v závere rozlúčky aj zaspieval vlastnú pieseň. Žiakom prajeme veľa šťastia, dobré výsledky na záverečných skúškach a úspešný štart do pracovného života.

            • Posvätenie kaplnky

            • 4.6.2015 sa konala na školskom dvore sv. liturgia za účasti vladyku Milana, riaditeľa školského úradu o. Petra Oreniča a pozvaných hostí. Počas sv. liturgie, ktorú slúžil a slovom v homílii povzbudil ducha vladyka Milan, spieval jednotlivé časti Zbor sv. Jozafáta so živou kapelou pod vedením o. Cyrila Jančišina. Po záverečnom požehnaní  sa posvätila vynovená školská kaplnka sv. Jozafáta a taktiež aj nová konferenčná sála a ubytovacie priestory. Veríme, že školská kaplnka sa tak odteraz stane základňou duchovného života na škole a slúžiť bude pre mnohých žiakov aj zamestnancov školy.  

            • Deň zdravej výživy

            • ,,Jedzte zdravo, život pôjde hravo“  práve aj tento slogan bol jedným z dôvodov, prečo podporovať našich učiteľov, žiakov, aby sa zdravo stravovali. So zdravou výživou skutočne život ide hravo, a preto sa skupinka našich končiacich tretiakov v spolupráci s prvákmi odboru hostinský, hostinská pod vedením Mgr. Pavla Fedáka rozhodla 03.06.2015 pripraviť deň zdravej výživy. Tretiaci sa postarali o skvelý zdravý obed: Karfiolová krémová polievka s domácim pestom a ako hlavný chod Chilli rizoto so zelenou špargľou. O príjemnú atmosféru, krásne prestieranie a prezentáciu zdravých surovín a kníh, či letákov sa postarali prváci. Ohlasy v našej fiktívnej reštaurácii boli vynikajúce, naši zákazníci odchádzali sýti a spokojní, čo bolo aj dôvodom našej spokojnosti a pokračovať v takýchto projektoch aj naďalej. Všetkým našim hosťom ďakujeme.

              Poďakovanie patrí aj žiakom za skvelú prípravu:

              3.C – Gabriela Fedáková, Katarína Tóthová, Jitka Pethoová, Mariana Dandášová, Petronela Maďarová

              1.C -  Ľubomíra Bieščadová, Richard Pribula, Ján Floriančík

              Podujatie bolo podporené z grantového programu Školy pre budúcnosť Nadácie Orange.

            • Súvislá odborná prax v Poľsku . . . . . . máj 2015

            • V máji 2015 absolvovali štyria žiaci odboru hotelová akadémia súvislú odbornú prax v ubytovacích a stravovacích zariadeniach v Poľsku v meste Rzeszów, značnú časť praxe vykonávali v hoteli svetoznámej a uznávanej značky - Hilton Garden Inn. Počas praxe nadobudli mnohé zručnosti pri príprave jedál a organizovaní spoločenských podujatí a rôznych firemných akcií. Žiaci počas praxe pripravovali konferenčnú sálu na rôzne akcie, organizovali a zabezpečovali bankety, pripravovali jedlá a obsluhovali počas podujatí. Okrem zdokonaľovania sa a nadobúdaní zručností sa zoznamovali aj s miestnou kultúrou, tradíciami a rovnako aj s miestnou kuchyňou. Žiaci túto skúsenosť zahraničnej praxe hodnotia veľmi pozitívne, spoznali tak nové miesta, nových ľudí, no najmä naučili sa žiť a pracovať samostatne a so zodpovedným prístupom v novom prostredí.

            • Krst knihy

            • „Na Tokaji Vám ponúkame jedinečné špeciality, typické pre jednotlivé obce, ktorých príprava je jednoduchá a chuťovo delikátna. Poddajte sa jedinečnej harmónii chutí a vôní Tokaja v spojitosti s atmosférou najkrajších miest regiónu. Pripravte si aj Vy v pohodlí svojho domova jednoduché, no chuťovo výnimočné špeciality. Vychutnajte si ich s dúškom tokajského a zaspomínajte si na miesta kde sa história a krása prírody, spojila v jedno, aby vytvorila Vinohradnícku oblasť Tokaj.“ Toto je úryvok z publikácie Tokaj na tanieri, ktorej autorkou je naša kolegyňa Martina Tirpáková. Kniha bola vydaná v súvislosti s projektom Tokaj je len jeden a slávnostne pokrstená v rámci tradičných osláv svätého Urbana v sobotu 30. mája 2015 o 17:00 hod. za účasti veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie v Slovenskej republike Alexandra Wittwera, riaditeľa Odboru riadenia a implementácie Švajčiarskeho finančného mechanizmu Úradu vlády SR Ivana Ivančina, zástupcov Košického samosprávneho kraja a Združenia Tokajská vínna cesta. Súčasťou veľkolepej akcie bolo aj otvorenie vyhliadkovej veže za obcou Malá Tŕňa. Kniha popisuje 25 zastávok po vinohradníckej oblasti Tokaj. Cesta za putovaním po gastrošpecialitách sa začína v Trebišove, mesto je bránou do Tokaja a poslednou zastávkou je Slovenské Nové Mesto. Tu však cesta nekončí, pretože Tokaj je bez hraníc...... Každej zastávke je pridelené jedlo, ktoré s tou danou lokalitou súvisí. V knihe je popis spôsobu ťažkého života našich starých rodičov, ale aj veselých udalostí ako je svadba, či zabíjačka. Špeciality sú výlučne z nášho regiónu, suroviny predstavujú bohatstvo našich záhrad a receptúry veľmi jednoduchým spôsobom poskytujú návod na prípravu. V publikácii sa teda dočítate o najvýznamnejších turistických lokalitách nášho regiónu, dozviete sa o tom ako fungoval všedný, ale aj sviatočný deň našich predkov, niečo chutné, regionálne si navaríte a pridanú hodnotu predstavujú tokajské vína, ktoré sú zvlášť priradené k jednotlivým jedlám, tak, aby ste mali čo najväčší gurmánsky zážitok. 

            • Súťaž v Poľsku - EKOGALA 2015 . . . . 29.-30.05.2015

            • V dňoch 29. a 30. 5. 2015 sa uskutočnil jubilejný 10. Ročník prestížnej súťaže EKOGALA v Poľsku. Témou tohtoročnej súťaže bola bravčová panenka. Povinné suroviny, ktoré museli obsahovať jednotlivé pokrmy boli: zeler - koreň, čokoláda, exotické kôstkové ovocie a výlučne iba prírodné suroviny a produkty, bez konzervačných látok. Našu školu reprezentovali žiaci Damián Ranič (III.H) a Dominik Sabo (I.H). Obaja pripravovali pohánku s bryndzou, zelerom a bylinkami, chutney z manga a bravčovú panenku s bylinkovou krustou. V silnej konkurencii 15 zúčastnených tímov síce nezískali pódiové umiestnenie, obsadili výborné 4. miesto. Získali však cenné, praktické skúsenosti a obohatili svoje poznanie pri príprave zdravého jedla v rámci novej, modernej, ľahkej kuchyne. Chlapcom patrí vďaka za dôstojnú reprezentáciu školy a veríme, že cenné skúsenosti zo súťaže budú prínosom v odbore, ktorý študujú. Rovnako veľká vďaka patrí majsterke odborného výcviku Bc. Emílii Capíkovej, ktorá žiakov na súťaž pripravovala. 

            • Výlet Poľsko 2015 . . . . 22.-23.05.2015

            • „Objav s nami krásy Slovenska a Poľska“, v duchu tohto motta sa žiaci a učitelia zúčastnili v dňoch 22.-23. mája 2015 autobusového zájazdu do družobnej školy v Poľsku. Cestovný plán bol obohatený o zastávky na oboch stranách štátov. Drevený chrám v obci Ladomírová, sv. Ján z Dukly v meste Dukla, Krosno – múzeum skla, Rzeszów - družobná škola a Bochnia – soľná jaskyňa, či Ľubovniansky hrad, to sú miesta ktoré navštívili. Nechýbalo ani športové popoludnie v Rzeszówe, keď si svoje futbalové sily zmerali družstvo partnerskej školy, a dve družstvá, učiteľov a žiakov našej školy. Program bol teda bohatý a všetci účastníci školského zájazdu sa vrátili spokojní a plní zážitkov. 

            • Exkurzia hotely Tatry 2015

            • Grand hotel Bellevue **** v Hornom Smokovci, Grandhotel Praha**** v Tatranskej Lomnici a Hotel Patria **** na Štrbskom Plese boli cieľom našej exkurzie, ktorú sme absolvovali 19. mája 2015 so žiakmi odborov hostinský, hostinský, hotelová akadémia a spoločné stravovanie. Počasie nám prialo a tak sme sa okrem prehliadky a odborného výkladu manažérov týchto hotelov pokochali krásou okolitej prírody a ochutnali tradičné jedlá tunajšej gastronómie. Veľká vďaka za organizáciu celej exkurzie patrí pani učiteľke Bc. Zdenke Serbinovej. 

               

            • LOGOS 2015

            • LOGOS (Lojalita, Objavy, Gastronómia, Obchod, Služby). Pod týmto názvom sa konalo už po štvrtý-krát podujatie, na ktorom žiaci jednotlivých odborov prezentovali svoje zručnosti, predviedli svoju kreativitu, organizačné schopnosti a zodpovedný prístup. Tento rok sa do súťaže o najlepšiu prezentáciu odboru zapojilo desať tímov. Ponúkali a poskytovali opäť vynikajúce produkty a služby, od varenia vynikajúcich guľášov, ponuky úžasných hot-dogov, hamburgerov, či toastov, cez miešané nápoje až po krásne a sladké dobroty. Ponúkali aj služby kaderníctva - tvarovanie denného účesu, žehlenie a farbenie vlasov. Porota aj tento rok mala ťažkú úlohu vybrať ten najlepší tím. Trojica porotcov vyberala najlepšie družstva podľa zvolených kritérií. Ďakujeme všetkým zúčastneným tímom za ďalšiu vydarenú akciu, rovnako za rady a usmerňovanie ďakujeme mentorom jednotlivých tímov a všetkým návštevníkom, ktorí prispeli k dobrej nálade a k hodnoteniu tímov. Veríme, že LOGOS sa stal už tradičným podujatím plným rôznorodých zážitkov.

      • Kontakty

        • Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta, Trebišov
        • skola@csostv.sk
        • 056/66 702 11
        • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov
        • Slovenská Republika
    • Fotogaléria

      • Jeseň na Tokaji 2018
      • Moja story, tvoja story
      • Milión detí sa modlí ruženec
      • LEČOFEST 2018
      • ŠUPA 2018
      • Začiatok školského roka 2018/2019
      • Chlebom a vínom 2018
      • História školy