• Novinky

            • Someliérsky kurz 05. - 07. 04. 2016

            • V dňoch 5. - 7. 4. 2016 prebiehal na škole a v spoločnosti Tokaj Macik Winery someliérsky kurz pod vedením skúseného someliéra Jaroslava Macika. Kurzu sa zúčastnili žiaci z rôznych ročníkov odboru Hotelová akadémia a odboru Hostinský, hostinská. Žiaci počas kurzu získali mnohé poznatky, dozvedeli sa mnoho dôležitých informácií o histórii vinohradníctva, o vinohradníctve na Slovensku. Naučili sa mnohé o víne, najmä tom, ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Teoretické poznatky žiaci získavali počas dvoch dní. Posledný deň strávili už v Malej Trni vo vinárstve Tokaj Macik Winery. Najskôr vyrazili do viníc na Vyhliadkovú vežu Tokaj, kde si zopakovali naučené a rovnako im boli vysvetlené odrody pestované v Tokaji. Neskôr prešli výrobnými priestormi vinárstva a pivnicou, kde víno dozrieva, plní sa do fliaš a expeduje do rôznych častí Slovenska, ale i sveta. Skvelým zážitkom pre žiakov bola podrobne vysvetlená činnosť someliéra pri degustácii rôznych druhov vína. Žiaci si mohli vyskúšať prácu someliéra pri otváraní fliaš, nalievaní vína, získali aj cenné rady z komunikácie s klientom. Svoje neoceniteľné skúsenosti veľmi ochotne odovzdal žiakom someliér s dlhoročnou praxou Jaroslav Macik, za čo mu patrí obrovská vďaka. Veríme, že poznatky získané počas kurzu, zážitok z degustácie a základy práce a komunikácie someliéra pomôžu žiakom v ich profesijnom živote.

               

            • Cassovia Cup 22. 03. 2016

            • Barmanská súťaž pod záštitou Slovenskej barmanskej asociácie bola aj tento rok s našou účasťou. Reprezentovali nás tentokrát bratia Peter a Marek Kováčovci. Peter z nadstavbového odboru Spoločné stravovanie a Marek z odboru Hotelová akadémia. Obaja sa pripravovali na súťaž najskôr pod vedením Bc. Emílie Capíkovej a Mgr. Pavla Fedáka, potom cvičili sami a vzájomne si pomáhali. Výsledkom ich úsilia bola skvelá práca pri barmanskom stole, kde obaja predviedli svoje umenie a oboch rozhodcovia chválili. V obrovskej konkurencii sme tentokrát získali II. miesto, ktoré obsadil Peter. K výbornému výsledku blahoželáme a ďakujeme za najlepšiu show pre divákov, ktorí to patrične ocenili. Marekovi rovnako blahoželáme k výbornej práci a veríme, že skúsenosti, ktoré nabral v tomto roku zúročí v ďalších súťažiach. Našich reprezentantov tentokrát podporovali ich spolužiaci z tried a štvrtáci Hotelovej akadémie, im ďakujeme rovnako za podporu a vytvorenie skvelej atmosféry v hľadisku. Veríme, že výborné výsledky našich barmanov na súťažiach budú aj v ďalších rokoch pribúdať a pritiahnu ďalších a ďalších záujemcov o barmanské kurzy realizované na našej škole. Pretože čím viac kurzov - čím je viac žiak kvalifikovaný, tým má lepšie možnosti získať dobré zamestnanie v oblasti gastronómie.

               

            • Autoopravár JUNIOR CASTROL 2016 10. 03. 2016

            • Dňa 10. marca 2016  sa konalo oblastné kolo súťaže Autoopravár Junior 2016 na SOŠ Automobilovej v Košiciach. Za účasti siedmych škôl Košického kraja sa naša škola umiestnila na treťom mieste. Z celkového počtu 21 žiakov sa náš žiak Lukáš Tomko umiestnil na 8. mieste s počtom bodov 60, Eduard Halgaš a Karol Šurmanek na 9. mieste s počtom bodov 56. Našim chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, rovnako ďakujeme aj učiteľom odborných predmetov a majstrom odborného výcviku, ktorí chlapcov na súťaž pripravovali.

               

            • Odborná stáž učiteľov a majstrov v Taliansku 06. - 19. 03. 2016

            • V termíne od 6.3. do 19.3.2016 sa uskutočnila odborná stáž učiteľov odborných predmetov a majstrov odborného výcviku v Taliansku, v Miláne. Stáž bola realizovaná v rámci projektu Erasmus + “Zvyšovaním kognitívnych vedomostí, schopností,  zručností a návykov žiakov a učiteľov prispievať k ich kvalitnejšiemu uplatneniu sa v praxi“. Prvý týždeň stážisti vykonávali odborné práce a analyzovali organizáciu v hosteli Madama. Prešli jednotlivými úsekmi tohto dizajnovo modene vybaveného hostela, ako je housekeeping, recepcia, bistro a bar, kuchyňa. Oboznámili sa s rezervačným systémom, spôsobom internetovej rezervácie cez webovú stránku hostela, či známy booking.com. Stážisti mali možnosť komunikovať a vymieňaťsi informácie s hosťami z Nemecka, Poľska, Čiech, Ameriky, Peru a Talianska. V hosteli sa nachádza pekné slnečné bistro s vchodom z ulice, kde sa pre hostí a verejnosť podávajú raňajky a večere vo forme bufetových stolov. Sortiment jedál tvoria typické špeciality talianskej kuchyne ako sú cestoviny na najrôznejší spôsob, rizotá, šaláty, grilované mäso a zelenina, mäsové nárezy, omelety, či kuskus. Manažér hostela nám vysvetlil system obsluhy v bistre a stážisti si na vlastnej koži vyskúšali prípravu talianskych špecialít ako boli gnocchi so syrom gorgonzola, šalát caprese, rizoto s hubami a rukolou, špagety s paradajkovou omáčkou, zeleninové šaláty, polievka minestrone. Na oplátku pripravili talianskym kolegom naše tradičné zemiakové placky. Bolo veľmi zaujímavé sledovať a porovnávať system práce a obsluhy u nás a v Taliansku, kde je atmosféra stolovania a konzumácie jedál omnoho uvoľnenejšia a samotné jedlo je pre talianov zážitkom a podstatou celého dňa. Preto sa príprave a konzumácii jedál venuje zvýšená pozornosť a hlučné stolovanie tu trvá niekoľko hodín.  Druhou každodennou úlohou bolo kontrolovať, usmerňovať a vyhodnocovaťprácu žiakov z partnerskej školy z Veľkého Medera. Študentky sa spolu so stážistami striedali na jednotlivých úsekoch v hosteli. Pomáhali pripríprave raňajok, prestieraní na obedy a večere, pomáhali pri obsluhovaní. Na úseku recepcie kontrolovali faktúry, obsadenosť izieb, kontrolovali samotné izby, manipulovali s hotelovou bielizňou, poskytovali informácie hosťom. Ďalší týždeň stážisti vykonávali činnosti a analýzu v ďalších podnikoch ako bol hotel Admiral, kde skupinka učiteľov a majstrov už stážovala minulý rok. Ďalším podnikom bola reštaurácia Papá Francesco, ktorá patrí medzi najznámejšie a najluxusnejšie v Miláne. Jej lokalita ju predurčuje na úspech, keďže je situovaná v tesnej blízkosti známej “zlatej uličky” so značkovými obchodmi. Manažér reštaurácie nás oboznámil s vybavením, históriou, spôsobom obsluhy a štruktúrou jedálneho lístka. Pravidelným hosťom tejto reštaurácie je Placido Domingo a ďalšívý známi umelci, pre ktorých je táto reštaurácia kulinárskym centrom Milána vďaka priamemu umiestneniu pri známej opere La Scalla. Reštaurácia je dlhoročnou stálicou medzi podnikmi v Miláne o čom svedčí niekoľko ocenení kvality. Je to rodinný podnik, čo bolo okamžite cítiť na duchu celej prevádzky. Do budúcnosti stážisti dohodli možnosti praxe pre našich žiakov. Najväčší dojem zanechala reštaurácia Joia, ktorá ako jediná reštaurácia v Európe má michelinskú hviezdičku. Filozofiou tejto vegetariánskej a vegánskej reštaurácie je ponúkať jedlá v súlade s prírodnými živlami, so zásadami zdraviu prospešnej stravy. Reštaurácia má v okolí Milána svoju vlastnú bio farmu a preto jedlá pripravuje priamo zo surovín vlastnej produkcie. Prekvapila nás organizácia práce v kuchyni, kde na jednej zmene pôsobí až 15 kuchárov. Reštaurácia má okrem fantastických jedál v ponuke aj bohatý výber vín a samozrejmosťou je aj vlastný sommeliér. Podľa slov recepčného veľa hostí navštevuje túto reštauráciu práve vďaka sommeliérovi. Opäť pozitívne hodnotíme prístup personálu a najmä ochotu spolupracovať s našou školou a vytvoriť podmienky pre prax našich žiakov. Veríme, že dopady stáže budú viditeľné v práci našich učiteľov a majstrov odborného výcviku, či už pri výučbe odborných predmetov alebo na praktickom vyučovaní. Okrem iného sa v najbližšom období uskutoční prezentácia a degustácia talianskej – lombardskej kuchyne. V sezóne 2016/2017 je v prípade úspešného projektu naplánovaná stáž v podnikoch cestovného ruchu v neďalekejViedni.

               

            • Deutschmann - exkurzia 04. 03. 2016

            • Tohtoroční maturanti absolvovali začiatkom marca exkurziu v spoločnosti Deutschmann. Mali tak možnosť nazrieť do priestorov spoločnosti, vidieť v pracovnom nasadení jej zamestnancov a zažiť príjemnú atmosféru, ktorá vládla na každom jej úseku. V úvode, po malom občerstvení, bola žiakom spoločnosť predstavená. Následne už žiaci boli rozdelení do tímov, ktoré súťažili o hodnotné ceny. Aktivizujúce hry a jednotlivé úlohy žiakov zaujali a bavili sa pri ich riešení, či napĺňaní. Tím, ktorí získal najviac bodov za rýchlosť, či splnenie úloh bol odmenený, rovnako aj žiačka, ktorá získala najviac bodov v úvodnom kvíze. Veľmi milé, zábavné a pútavé chvíle v úspešnej spoločnosti zanechali vo všetkých veľmi dobré dojmy. Veľká vďaka za pozvanie a rovnako ďakujeme zamestnancom spoločnosti za vytvorenie skvelej a priateľskej atmosféry.     (Foto: Ing. Štefan Hrinda)

               

            • Zemplínska kuchyňa - abo jak še dakedi varilo 01. 03. 2016

            • Výnimočný deň pripravili v školskej reštaurácii Mladosť. K výbornému jedlu sa pridala skvelá obsluha a veľmi pekné a vkusné prestieranie. V ponuke v dennom menu mohli zákazníci nájsť tieto jedlá: Pasuľova poľivka s lečkami, Zemplinski holubki zos chlebom, Šviňski paprikaš zos nokerľami, Rezanki zos sirom i sladkim mlikom, Pečeni hurki zos dušenu pečinku i bandurkami a Hičkoši zos kvašnu kapustu i popraženu cibuľu. Veríme, že všetci zákazníci sa dnes cítili v Mladosti veľmi dobre, odchádzali spokojní, plní pozitívnych dojmov. S radosťou môžeme vysloviť, že akcia sa podarila a že už teraz máme plány pripravovať podobné do budúcnosti. Ďakujeme všetkým, ktorí sa nemalou mierou pričinili o dokonalý zážitok a veľký úspech celého dňa.

               

            • Tokaj Macik Winery - partner vo vzdelávaní 02. 03. 2016

            • Ďalšieho nášho partnera vo vzdelávaní - rodinné vinárstvo Tokaj Macik Winery v Malej Tŕni sme navštívili so skupinou našich žiakov odborov Hotelová akadémia, Spoločné stravovanie. Sme veľmi radi, že aj v tejto spoločnosti nás vrelo privítali. V úvode nám bola spoločnosť prezentovaná prostredníctvom členov rodiny vlastniacej vinárstvo. Žiaci boli oboznámení s jednotlivými časťami spoločnosti, ktorá nielen víno produkuje, ale ponúka aj rôzne iné atrakcie a zážitky. Následne sa predstavili jednotliví žiaci, keď rozprávali o sebe, svojich schopnostiach, svojich úspechoch v štúdiu, cieľoch, ktoré by chceli dosiahnuť. Zážitkom pre nás boli chvíle strávené v priestoroch pivníc, kde víno dozrieva, tam sme sa dozvedeli mnohé o víne prostredníctvom odborného výkladu. Spolupráca našej školy so spoločnosťou Tokaj Macik Winery prebiehala v menšej miere už pred našou návštevou, veríme však že sa zintenzívni a spoločnosť, žiaci a škola budú z tejto spolupráce profitovať. Po prehliadke produktov spoločnosti v jej vlastnej predajni sme na odporúčanie navštívili aj Vyhliadkovú vežu, ktorá sa nedávno stala ďalšou z atrakcií Tokaja.

               

            • Potulky po gotickej ceste - 1. časť Perly Spiša 26. 02. 2016

            • 26.2. sa skupina žiakov odboru Služby v cestovnom ruchu vydala na prvú časť zo siedmych plánovaných ciest po gotickej ceste. Takouto zážitkovou formou tak začala príprava na ich praktickú prípravu v odbore. Žiaci nakrúcali na Spišskom hrade v dobových kostýmoch a tak vytvorili zaujímavý dokument, ktorí priblíži históriu tejto kultúrnej pamiatky. Rovnako nakrúcali aj v Spišskom podhradí, kde predstavili v hovorenom slove zaujímavosti tohto mestečka. V hoteli Kapitula absolvovali stretnutie s jeho majiteľom, kedy sa v rozhovoroch dozvedeli o činnosti a aktivitách podnikateľa v cestovnom ruchu. Veríme, že podobnými aktivitami zdôraznime potrebu výchovy a vzdelávania ľudí v cestovnom ruchu. Slovensko je priam preplnené atrakciami, prírodnými krásami, či historickými pamiatkami a odborníkov v službách v cestovnom ruchu je stále veľmi málo. Našim žiakom v tomto odbore vytvárame tak ideálne podmienky pre štúdium a získavanie praktických skúseností. Ďalšia časť potuliek gotickou cestou sa uskutoční už čoskoro.

               

            • J&J Ostrožovič - partner vo vzdelávaní 25. 02. 2016

            • Prvé stretnutie žiakov školy so zástupcami spoločnosti J&J Ostrožovič nášho ďalšieho partnera vo vzdelávaní. Po milom privítaní, keď sme sa dozvedeli o histórii, činnosti a rôznych aktivitách spoločnosti, sme mali možnosť vstúpiť do rozsiahlej pivnice, kde víno dozrieva a rovnako sa popíja v krásnych miestnostiach. Následne všetci žiaci absolvovali krátke pohovory, v ktorých rozprávali najmä o svojich skúsenostiach, či úspechoch v súťažiach či motivácii pracovať, či absolvovať odbornú prax v tejto spoločnosti. Sme radi, že stretnutie dopadlo nad naše očakávania a žiaci tak budú mať skvelú príležitosť na získanie praktických skúseností a zručností. Rovnako sme veľmi radi, že spoločnosť si môže vychovávať svojich budúcich zamestnancov už počas ich štúdiá.

               

            • Odborný výcvik - MOV Helena Dubjaková – 1. polrok 01. 09. 2015-31. 01. 2016

            • Takéto predjedlá, hlavné jedlá, polievky, dezerty pripravovali žiaci prvého a druhého ročníka odboru Hotelová akadémia na odbornom výcviku pod vedením majsterky Heleny Dubjakovej počas prvého polroka 2015/2016.

               

            • Hotel Spolcentrum - partner vo vzdelávaní 26. 02. 2016

            • Dlhšia cesta za naším partnerom vo vzdelávaní sa uskutočnila v piatok 26. 2. 2016. Tentokrát sme cestovali pod Vysoké Tatry, do Svitu, kde sídli Hotel Spolcentrum. Už prvý dojem z hotela bol veľmi dobrý, keď nás zaujali moderné priestory recepcie a jej milí zamestnanci. Na začiatku našej návštevy nás privítala riaditeľka hotela a manažérka marketingu a ubytovacieho úseku, ktorá nás sprevádzala jednotlivými úsekmi a tiež ochotne poskytla informácie o hoteli. Pozreli sme si tak moderne a priam dokonale vybavenú veľkú tanečnú sálu, uchvátili nás priestranné a pekne zariadené apartmány a skvelý dojem z hotela zvýraznila relaxačná a zábavná časť, celé najvyššie poschodie s wellness a fitness centrom, tenisovým kurtom, bowlingom a ďalším vybavením pre oddych, zábavu, či relax. Sme veľmi radi, že hotel a jeho priestory uchvátili našich žiakov rovnako ako zástupcu vedenia a pedagógov a po exkurzii vyslovili jednoznačné: "tu chceme praxovať". Po príjemnom posedení zástupcov školy s vedením hotela, kedy sa dohodla vzájomná spolupráca, máme veľkú radosť, že túžba, či želanie žiakov absolvovať odbornú prax na tomto mieste, budú už čoskoro naplnené. Hotel Spolcentrum vo Svite sa tak stal naším novým a už teraz veríme, že významným partnerom vo vzdelávaní.

               

            • Aktivity turistického krúžku - 1. polrok 01. 09. 2015 - 31. 01. 2016

            • Na stretnutí po letných prázdninách a teda aj dlhodobejšej turistickej prestávke sme sa my – turisti - zhodli, že nenáročná vychádzka do prírody nám už chýba. Vždy príde vhod možnosť nechať problémy a povinnosti aspoň na pár hodín doma, vyvetrať hlavu aj pľúca, otestovať kondičku. Pridať treba dobrú náladu, milých ľudí, nové poznatky, zážitky. A to sú dobré dôvody, prečo by mal krúžok pracovať ďalej. Prvou aktivitou krúžku bol výstup na vežu Budatínskeho hradu v Žiline v mesiaci október. Výlet bol spojený s exkurziou žiakov odboru automechanik v automobilovom závode KIA Motors Slovakia a.s. v Tepličke nad Váhom pri Žiline. Odborné poznatky z nových technológií sme teda spojili s kúskom histórie. V novembri sme zo strany od Morského oka vystúpili na Sninský kameň. Počasie nám v ten deň naozaj neprialo, zažili sme od dažďa po snehovú fujavicu azda všetky formy nepríjemností. Oblasť Sninského kameňa bola v hustej hmle, teda výhľad do okolia žiadny. No aj také bývajú túry. Ale kvôli výhľadu sa tam ešte určite vrátime. V decembri už pravidelne pripravujeme a absolvujeme výstup z bývalých kúpeľov Borda na Lazy v Slanských vrchoch. Máme z toho už malú tradíciu. Ani tentoraz -v predposledný deň v roku - sme si nenechali ujsť v poradí už štvrtý výstup a možnosť vidieť v diaľke Vysoké Tatry. Vychádzka z obce Veľká Tŕňa na kopec Rozhľadňa prišla na rad v januári. V tomto ročnom období sa v tokajskej oblasti síce nedajú pozorovať dlhé zelené rady viniča, zato v snehu sme rozlišovali mnohé druhy stôp zvierat aj vtákov. Aj na obdobie druhého polroka  už máme pár zaujímavých typov na vychádzku do blízkeho aj vzdialenejšieho okolia, rozmýšľame aj nad 2 -3 dňovým výletom do Vysokých Tatier. Budeme sa snažiť pripraviť aktivity tak, aby boli pre účastníkov prínosom. Poteší nás, ak sa k nám pridáte.

               

            • Exkurzia – Prešovská univerzita, Hotel YASMIN 15. 12. 2016

            • Žiaci štvrtého a piateho ročníka študijného odboru hotelová akadémia sa dňa 15.12.2015 zúčastnili dňa otvorených dverí na Fakulte manažmentu Prešovskej univerzity. Dozvedeli sa o možnostiach atraktívneho štúdia na fakulte, vypočuli si príhovor dekana a kládli zvedavé otázky. Súčasťou tohto zaujímavého dňa bola následne návšteva a prehliadka jedného z najznámejších a najlepších hotelov v Košiciach, štvorhviezdičkového hotela YASMIN. Hotel Yasmin nás hneď pri vstupe upútal. Na recepcii nás privítala manažérka stravovacieho úseku spolu s tímom svojich kolegov, aby nám poskytla základné informácie o hoteli. Následne nás manažér ubytovacieho úseku zaviedol  do hotelových izieb. V komfortných izbách a apartmánoch hotela Yasmin **** sa snúbi vycibrený vkus s vysokou funkčnosťou a moderný interiér s elegantným využitím priestoru. Čo dodať na záver tohto skvelého dňa? Dýchajúc predvianočnú atmosféru košických vianočných trhov sme si pri vymieňaní postrehov uvedomili, že aj v neďalekých Košiciach sa skrýva kvalita, ktorá má čo ponúknuť náročnej klientele a že s radosťou privítame možnosť praxovať a zdokonaľovať sa v takom luxusnom hoteli, kde medzi zamestnancami vládne príjemná a priateľská atmosféra citeľná na každom kroku kam sme vošli.

               

            • Lyžiarsky kurz – Lopušná Dolina 08. - 12. 02. 2016

            • Deň 1 (8.2.2016): Ráno sa vydali naši žiaci rôznych odborov a ročníkov na lyžiarsky zájazd. Šťastnú cestu a všetko dobré im poprial pred odchodom autobusu riaditeľ školy. Od začiatku vládla v autobuse dobrá a priateľská atmosféra až do chvíle príchodu do Vysokých Tatier, do Lopušnej doliny. Žiaci sa ubytovali v ideálnych podmienkach hotela Lopušná dolina pri Svite, ideálnych pre jeho polohu – 300 m od lyžiarskeho svahu, rovnako pre jeho moderné vybavenie a služby na relax a oddych. Od prvej chvíle  tak na všetkých hotel zapôsobil čistým, moderným dojmom a vynikajúcimi podmienkami na rôzne aktivity počas kurzu. Už poobede si užívali žiaci krásny výhľad zo svahu na Vysoké Tatry a lyžovali, alebo učili sa základom lyžovania za krásneho počasia.

              Deň 2 (9.2.2016): Po niekoľkých hodinách strávených na svahu už mnohí účastníci kurzu vedia základy lyžovania a púšťajú sa aj do odvážnejších zjazdov. Po príchode na hotel žiaci aktívne relaxujú hraním rôznych hier na zariadeniach v hoteli a niektorí využívajú možnosť zúčastniť sa sv. liturgie. Následne na prednáške o základoch lyžovania si vypočujú rady inštruktorov k zdokonaľovaniu techniky. Večer sme pripravili pre žiakov zaujímavý program spojený so súťažami a dobrou zábavou, mnohí získali zaujímavé ceny za svoje spevácke výkony a výhru v stoličkovom tanci. Dobrá a priateľská atmosféra sprevádzala aj tento deň.

              Deň 3 (10.2.2016): Hoci ráno bolo nepriaznivé počasie a slabo pršalo, mnohí žiaci chceli ísť na svah, zlepšovať sa a trénovať. Niektorí už neváhali a spúšťali sa z najvyššieho kopca a lyžovalo sa doobeda. Sme radi, že možnosť zúčastniť sa sv. liturgie napoludnie využili všetci žiaci a zapájali sa aj spevom, či hovoreným slovom. V popoludňajších hodinách mali žiaci možnosť vybrať si v rámci relaxu a regenerácie jednu z aktivít - plávanie, turistiku, pozeranie filmov. Každý si vybral podľa svojej chute. Máme veľkú radosť, že tento čas sa rozhodli žiačky Hotelovej akadémie využiť na organizovanie svojej súvislej odbornej praxe. Prišli s návrhom a my sme ho radi podporili. Pre získanie kontaktov na zorganizovanie praxe navštívili najznámejšie a luxusné hotely na Štrbskom plese (Kempinski) a v Tatranskej Lomnici (Grand hotel Praha). Po večeri, keď dnes snehová nádielka v poobedňajších hodinách bola výdatná nás prekvapil Matúš Moroz, ktorý postavil snehového medveďa. Nasledovala nezabudnuteľná guľovačka a najmä guľová "poľovačka" na inštruktora a pedagogický dozor. Ďalší vydarený deň za nami.

              Deň 4 (11.2.2016): Zobudili sme sa do krásneho zasneženého rána. Hneď po raňajkách už od hotela sa žiaci spúšťali k zjazdovke, kde si najskôr dali rozcvičku, vystúpili na svah a spúšťali sa z neho. Lyžovali celé dopoludnie a rovnako aj poobedie. Žiakov sme natáčali kamerou, aby sme večer pri prezeraní videí poukázali na prípadné chyby, alebo pochválili jednotlivcov. Väčšinou sa chválilo. Posledný večer sme pre žiakov pripravili rôzne hry o hodnotné ceny a sladkosti a sme radi, že mnohí sa ochotne a radi zapájali. Súťažili v stolnom futbale, v biliarde a rôznych iných aktivitách, ktoré mnohých zaujali a pobavili. Opäť sme zažili výnimočný deň plný dokonalých zážitkov.

              Deň 5 (12.2.2016): Posledný deň kurzu nás opäť ráno čakali priam ideálne podmienky na lyžovanie s úžasným výhľadom. Kurz vyvrcholil súťažou v lyžovaní, kedy žiaci jazdili na čas. Víťazi mali naozaj kvalitné časy. Víťazom sa však stal každý účastník kurz, pretože u každého bol zjavný pokrok. Po obede bol odmenený žiak, u ktorého bol najväčší pokrok. Nasledovala už len spoločná foto pred hotelom Lopušná Dolina a odchod domov. Ďakujeme za neuveriteľné zážitky, za možnosť prežiť vzácne chvíle plné atmosféry priateľstva a pohody. Za skvelú organizáciu patrí obrovská vďaka učiteľom telesnej výchovy Mgr. Chauturovi, Mgr. Serbinčíkovi. Inštruktorom - o. Cyrilovi a Radovi patrí vďaka za vynikajúci prístup a snahu naučiť žiakov čo najviac. Veľká vďaka patrí aj vedeniu a zamestnancom hotela Lopušná Dolina vo Svite za ústretovosť, výborné služby a skvelé podmienky na ubytovanie, zábavu, relax, či stravovanie. Veríme, že lyžiarsky kurz 2017 bude rovnako úspešný ako v roku 2016.

               

            • DANUBIUS GASTRO - Bratislava 30. 01. 2016

            • Mnoho inšpirácii a nápadov, mnoho chuťových a kultúrnych zážitkov sme zažili počas posledného januárového víkendu v Incheba Expo Aréne v Bratislave na výstave Danubius Gastro. Okrem tejto výstavy boli súčasťou mnohé sprievodné podujatia, ktoré nás rovnako očarili a zaujali. Výstavy sa zúčastnili okrem zamestnancov školy aj žiaci, ktorí počas štúdia dosahujú výborné výsledky a rovnako sa zúčastňujú mnohých mimoškolských aktivít. Už cesta do Bratislavy naznačila, že sa stretla partička veselých ľudí.  Nikto nedovolil šoférovi čo i len pomyslieť na únavu, spievalo sa, diskutovalo a smialo celou cestou. Na výstave nás najviac zaujímala oblasť baristická, teda príprava nápojov z kávy, stroje a pomôcky k tomu určené. Rovnako aj celoslovenská súťaž baristov, ktorá na tomto podujatí vrcholila po rôznych školských, krajských kolách. Veríme, že už čoskoro sa aj náš zástupca školy zúčastní tejto mimoriadne zaujímavej a prestížnej súťaže, ktorá otvára priestor na výborné uplatnenie v pracovnom živote. Na veľtrhu cestovného ruchu sme mohli spoznať mnoho destinácií celého sveta, no najmä prezentáciu regiónov Slovenska. Každý svojím spôsobom zaujal a rovnako inšpiroval na exkurzie, zájazdy, či výlety pre našich žiakov. Po krátkej prechádzke cez Dunaj a korzom hlavného mesta sme navštívili v skutku vynikajúcu reštauráciu, kde sme zažili gurmánske zážitky, no najmä perfektne organizovaný servis. Veríme, že mnoho z videného, zažitého počas tejto výstavy pretavíme do formy, ktorá nás posunie opäť ďalej a správnym smerom. Rovnako veríme, že aj takto motivujeme žiakov k výborným študijným výsledkom a zapájaniu sa do mimoškolských aktivít, pretože ich radi takýmto spôsobom, návštevou rôznych tematických podujatí, odmeníme.

               

            • Deň učiteľov Košickej eparchie 29. 01. 2016

            • Dňa 29. 1. 2016 na sviatok patrónov cirkevných škôl a školských zariadení Troch svätých svätiteľov, veľkých veľkňazov Bazila Veľkého, Gregora Teológa a Jána Zlatoústeho sa pri príležitosti Dňa učiteľov konala archijerejská svätá liturgia, ktorú celebroval vladyka Milan Chautur za účasti učiteľov všetkých cirkevných škôl košickej eparchie. V homílii vladyka Milan poukázal na príkladný život troch spomínaných svätiteľov, na ich horúcu lásku k Bohu a k blížnemu, pevnú vieru, význam pre Cirkev, na ich veľké cnosti a vyzval tak všetkých milovať Krista ako Boha, udržať si status učiteľa a to trpezlivosťou, odbornosťou, ponúkaním dobra. Len tak si môže učiteľ zadovážiť autoritu a tým zvýšiť spoločenské postavenie učiteľa v dnešnej spoločnosti. Po ukončení slávnostnej liturgie sa všetci presunuli do školskej reštaurácie Mladosť na CSOŠ sv. Jozafáta, kde si vypočuli prednášku Ing. Mikuláša Hučka o islame. Venoval sa jeho podstate a poukázal na postavenie ženy v tomto náboženstve. Po prednáške sa zúčastneným pedagógom prihovoril riaditeľ Eparchiálneho školského úradu o. Peter Orenič, ktorý svojimi slovami povzbudil učiteľov do ich ďalšej pedagogickej činnosti. Po obede nasledovala posviacka zborovne majstrov odborného výcviku. V závere vladyka Milan vyzval k modlitbe za dar učiteľstva.

               

            • FEDCAP - Barmanská súťaž 26. 01. 2016

            • FedCap 2016 – takýto názov nesie školské kolo barmanskej súťaže, ktorá sa konala druhý rok na pôde Cirkevnej strednej odbornej škole sv. Jozafáta, Trebišov. Barmanstvo nie je len práca za barom, ale toto povolanie musí byť aj koníčkom, záľubou pre barmana, a práve toto nám 26.01.2016 v konferenčnej miestnosti ukázalo 12 súťažiacich. Bolo vidieť, že miešanie nápojov je pre nich nie len akousi prácou, ale aj ich koníček, že ich to baví. Práve preto rozhodovanie komisie, ktorá bola zložená z dvoch učiteľov Ing. Tirpaková a Mgr. Fedák a jedného hosťa – nášho absolventa hotelovej akadémie  Bc. Mariána Rokytu, bolo veľmi ťažké. Súťaž sa o začiatku niesla v priateľskej a príjemnej atmosfére, spojenej s modernou hudbou a samozrejme aj s podporou spolužiakov, ktorí v úlohe divákov fandili svojím favoritom. FedCap 2016 mal týchto víťazov: Na 3. mieste sa umiestnili žiaci Roman Varguška a Dominik Sabó, na 2. mieste sa umiestnil minuloročný víťaz Peter Kováč a 1. miesto prevzal po bratovi mladší Marek Kováč. Cenu za sympatiu, kreativitu si prebrala žiačka Lívia Šoltesová. Veľká vďaka patrí všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili, svojimi kreatívnymi nápadmi a príkladným prístupom dokazovali svoje barmanské majstrovstvo. Okrem školy venoval cenu dosúťaže Spektro Bar – Trebišov, za to im patrí rovnako naše poďakovanie. Za výbornú organizáciu a rovnako vytvorenie vynikajúcej atmosféry pre súťažiacich aj pre žiakov – divákov patrí naše uznanie a vďaka Mgr. Fedákovi a Bc. Capíkovej. Pevne veríme, že skvelý dojem z tejto súťaže vytvára dobré predpoklady na jej pokračovanie v ďalších rokoch.

               

            • Vianočný čas 22. 12. 2015

            • Posledný deň pred prázdninami, naplnení vianočnou atmosférou, sme sa stretli v chráme, aby sme sv. liturgiou začali prípravy na Božie narodenie. Po jej ukončení nám naši žiaci pod vedením Mgr. Jakabovej predstavili vianočnú scénku s názvom "Bonifác". Veľmi milo prekvapili svojimi hereckými výkonmi, za ktoré zožali veľký potlesk. Stálicou na školských podujatiach je školská kapela, ktorá pod vedením o. Jančišina svojím spevom obohatila sv. liturgiu, ale i vianočný program. Príjemným spestrením bolo aj vystúpenie učiteľského zboru, ktorý zaspieval zopár vianočných piesní a kolied. Po príhovoroch a prianiach p. riaditeľa RNDr. Partilu a o. Jančišina sme sa odobrali do našich domovov sláviť najkrajšie sviatky v roku.

               

            • Výmenná odborná prax žiakov – Ľvov Ukrajina 24.–27. 11. 2015

            • Ďalšia časť výmennej odbornej praxe sa konala v partnerskej škole na Ukrajine v meste Ľvov. Žiačky odboru Hotelová akadémia Monika Perháčová a Natália Svítilová pod vedením majsteriek odborného výcviku Bc. Capíkovej , Bc. Nagyovej a Bc. Polanskej pripravili opäť slovenské jedlá, ktoré ochutnali hostia školskej reštaurácie. Žiačky a majsterky, sprevádzali aj Mgr. Danko, zástupca riaditeľa a pán Holinďák, ktorý všetkých bezpečne dopravil do Ľvova aj späť na Slovensko. Počas štyroch dní prezentovali našu kuchyňu opäť zemplínskymi „holubkami“ a langošmi, ale aj zabíjačkovou špecialitou – mäsom s kyslou kapustou.  Jedlá pomáhali variť aj žiaci z hosťujúcej ukrajinskej školy a tak sa naučili postupom prípravy a servírovania našich špecialít. Naše žiačky a majsterky sa priučili postupom prípravy tradičných ukrajinských jedál. Okrem odovzdávania a získavania skúsenosti z varenia mohli naši spoznať aj zaujímavosti a atrakcie Ľvova, navštívili kaviarne, čokolatériu, zoznámili sa s kultúrou a zvykmi Ukrajiny.  Žiačky rovnako ako počas výmennej praxe v Poľsku spoznali mnoho nových rovesníkov, nadviazali nové priateľstvá. Aj túto výmennú odbornú prax hodnotíme pozitívne, všetci jej účastníci sa z nej vrátili plní zážitkov a mnohých poznatkov. Veríme, že tento projekt bude naďalej pokračovať a rozvíjať.

               

    • Kontakty

      • Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta, Trebišov
      • skola@csostv.sk
      • 056/66 702 11
      • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov
      • Slovenská Republika
  • Fotogaléria

    • Otvorenie školského roku 2019/2020
    • Duchovná obnova
    • Záver školského roka
    • Workshop - Príbeník
    • Súťaž kaderníkov
    • Lúčenie pred záverečnými skúškami
    • 100. výročie družobnej školy v Rzészowe
    • Slávnostné otvorenie a posviacka multifunkčného ihriska
    • Lúčenie pred maturitnými skúškami