• Novinky

            • Absolventi našej školy na pedagogickej praxi

            • Spätná väzba od absolventov o ich uplatnení sa v praxi  je dôležitou  informáciou pre každú školu. 

              Absolventi študijného odboru hotelová akadémia po úspešnom ukončení štúdia nachádzajú pracovné uplatnenie na Slovensku aj v zahraničí.

              Niektorí pokračujú v štúdiu na vysokých školách. K tejto skupine  patria aj naši traja bývalí študenti, ktorí maturovali na CSOŠ sv. Jozafáta v školskom roku 2009/2010. Súčasťou ich vysokoškolského štúdia je absolvovanie pedagogickej praxe. Jej prvú časť sa rozhodli realizovať na svojej niekdajšej strednej škole.

              9. novembra 2012  sa na hodinách odborného výcviku  hotelovej akadémie  stretli s tretiakmi, ktorí sa v tento deň venovali nácviku zložitej obsluhy,  pod vedením majsterky OV Bc. Emílie Capíkovej.

              ,, Náčuvy “, ktorých sa praktikanti zúčastnili, umožnili budúcim pedagógom zažiť praktickú aplikáciu teoretických vedomostí  z didaktiky odborného výcviku priamo vo vyučovacom procese.

               

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.11.09-2012.11.09_nasi.absolventi.na.pg.praxi-ov.v.3.h/index.html

            • Metodický deň

            • 29. októbra 2012 sa na CSOŠ sv. Jozafáta  uskutočnil Metodický deň . Zúčastnilo sa na ňom 180 pedagógov cirkevných škôl Gréckokatolíckej eparchie v Košiciach a Gréckokatolíckej archieparchie v Prešove.

              Program metodického dňa mal dve časti, duchovno - formačnú a odborno - metodickú.

              Prvá časť začala o 8,00  hod. slávnostnou sv. liturgiou v gréckokatolíckom chráme v Trebišove s vladykom Milanom Chauturom.  Po jej skončení nasledovala prednáška SEODr. Milana Lacha SJ, z Teologickej fakulty TU v Trnave,  na tému  - Spiritualita kresťanského pedagóga, v ktorom  prednášajúci načrtol, akým spôsobom môže žiť kresťanský pedagóg v súčasnej dobe podľa viery.

              Po prednáške nasledoval presun účastníkov do areálu CSOŠ sv. Jozafáta.

              Program ďalej pokračoval prácou v 13 odborných sekciách pod vedením vedúceho sekcie. Pri určovaní odborných sekcií sa prihliadalo na aprobáciu, vzdelávacie oblasti, typ školy z hľadiska stupňa poskytovaného vzdelania a špecifické činnosti na škole.

              V každej odbornej sekcii  zaznela prednáška lektora na aktuálnu tému.

              Pedagógovia v rámci svojej sekcie diskutovali o aktuálnych problémoch, vymenili si skúsenosti a oboznámili sa s novými konkrétnymi informáciami, týkajúcimi sa ich práce v rámci výchovnovzdelávacieho procesu. V závere boli v každej odbornej sekcii prijaté závery a odporúčania pre prácu v ďalšom období, ktoré boli uvedené v zápisnici.

              Metodický deň končil obedom, po ňom pokračovali mnohí účastníci v neformálnom rozhovore.

              Toto podujatie bolo prínosom v duchovnom i profesionálnom raste pedagógov cirkevných škôl, upevnilo vzájomné vzťahy a dalo priestor vzniku nových priateľstiev.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.10.29-2012.10.29_metodicky.den/index.html

               

          • Medzinárodný projekt – výmena pedagógov a študentov z Poľska
            • Medzinárodný projekt – výmena pedagógov a študentov z Poľska

            • Medzinárodný projekt – výmena pedagógov a študentov z Poľska - Obrázok 1

              Jednou z foriem spolupráce CSOŠ sv. Jozafáta  a poľskej partnerskej školy Zespól  Szkól  Gospodarczych  - Rzeszow je výmenná odborná stáž pedagógov a študentov. Prvý pilotný projekt sa uskutočnil v dňoch 24.a 25.októbra 2012 . Navštívil nás Mgr. Marcin Purgacz, majster kuchár a učiteľ odborných gastronomických predmetov na partnerskej rzeszowskej škole, so skupinou 4 talentovaných študentov, nazvanou LOVCI PERÁL. Toto pomenovanie súvisí s faktom, že títo šikovní študenti  sa zúčastňujú  mnohých odborných gastronomických súťaží a viackrát dosiahli najvyššie ocenenie. Prvý deň hostia pripravili 6 výstavných jedál, potom nasledovala prezentácia a degustácia, ktorej sa zúčastnili naši študenti gastronomických odborov. Mohli vidieť a ochutnať netradičné pokrmy, dekorované s fantáziou a zmyslom pre umenie. Ukážkou pokrmov molekulárnej kuchyne predstavili hostia súčasné nové trendy v gastronómii.

              Záver prvého dňa pobytu patril návšteve tokajskej vinohradníckej oblasti, kde vo vinárskej rodinnej firme Tokaj Macik Winery poľskí hostia v sprievode našich zamestnancov absolvovali someliersku prednášku.

              Na druhý deň sa v školskej reštaurácii Mladosť uskutočnil ,,Dzien polskiej kuchni“, v rámci ktorého si návštevníci reštaurácii mali možnosť objednať v rámci denného menu  poľské jedlá pripravené poľskými kuchármi.

              ,,Zupu ziemniaczanu“( polievku zemiakovú), dopĺňali chutné hlavné jedlá:,, Zraz mielony w sosie grzybowym“(Mleté mäso v hubovej omáčke), Pierogi z kaszą i mięsem (Mäsovo-hubové pirôžky),  Pierś z kaczki w sosie borówkowym /Kačacie prsia s čučoriedkovou omáčkou a Wątróbka drobiowa po polsku (Kuracia pečeň na poľský spôsob).

              K hlavným jedlám sa podávala príloha: Kasza gryczana (Zemiaková kaša), Ziemniaky gotowyna (varené zemiaky), alebo  Ryś (dusená ryža) a šalát: Surówka z marchewki z chrzanem i jabłkiem (šalát mrkvový s chrenom a jablkami) a Mizeria (uhorkový šalát)

              Ako sladká pochúťka bolo v ponuke: Pieczone jabłko na gorącym sosie waniliowym ( Pečené jabĺčko v horúcom vanilkovom kréme)

              Uskutočnené spoločné podujatie bolo vzájomným obohatením pre obidve zúčastnené strany, slovenskú i poľskú. Študenti, zamestnanci školy aj návštevníci reštaurácie Mladosť sa stretli s netradičnou akciou,  ktorá je začiatkom pripravovaných  zaujímavých podujatí, orientovaných na zážitkovú gastronómiu.

              Medzinárodná výmenná stáž pokračuje svojou druhou časťou, ktorou je pobyt našich študentov a pedagógov na partnerskej škole koncom novembra 2012.

               

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.10.24-2012.10.26_navsteva.z.polska/index.html

            • Návšteva z družobnej ukrajinskej školy

            • 20. októbra 2012  sme na našej škole privítali návštevu  z ukrajinského Ľvova. V skupine ôsmych  pedagógov bol prítomný aj rektor kyjevskej univerzity. Hlavným  dôvodom  návštevy bolo podpísanie dohody o budúcej spolupráci, týkajúcej sa výmennej študentskej praxe a organizovania odborných stáží pedagogických zamestnancov. Hostia si prezreli zrekonštruované priestory pavilónov školy a pracoviská praktického vyučovania na CSOŠ sv. Jozafáta.  Z Trebišova sa presunuli do tokajskej vinohradníckej oblasti, kde  v Malej Tŕni navštívili rodinné vinárstvo firmy TOKAJ MACIK WINERY.  Dvojdňový pobyt  v Trebišove ukončili naši hostia návštevou kúpaliska v maďarskom meste Nyíregyháza.

            • Plody jesene

            • Jeseň prináša so sebou množstvo farieb, bohatú úrodu plodov a krásne babie leto.

              Žiaci 1. a 3. ročníka odboru hostinský, hostinská počas odborného výcviku v reštaurácii Mladosť využili svoj potenciál a pri prestieraní stolov skombinovali farby jesene s jej bohatou nádielkou plodov, ktoré použili pri príprave pokrmov.

              Od 15. do 19. októbra 2012 v rámci denného menu mali návštevníci reštaurácie Mladosť možnosť ochutnať  rozličné špeciality zo zeleniny.

              V ponuke boli polievky fazuľová , ,,botwinka" - cviklová polievka, hubová, zemiaková, hrášková, karfiolová, šampiňónová, pórová, zeleninový boršč a špenátová polievka.

              Ako hlavné jedlo sa podávalo napríklad kačacie stehno s brusnicovou omáčkou, bravčové plnené brokolicou, rolky z rybieho filé, plnené jesennou zeleninou, vyprážaná plnená paprika, zapekaný plnený baklažán, špenátová omeleta s kuracím mäsom, tekvicové hranolky, kuracie soté s tekvicou a cibuľkou, tekvica, zapekaná s údenou šunkou, vyprážaná cuketa, zeleninové halušky, rajčiaková ryža, tekvicové placky, zemiakové lokše, zeleninové lievance, cesnakové zemiaky so zeleninou, ryžový nákyp s jablkami  a nechýbali fritovaná, grilovaná a čerstvá zelenina a zeleninové šaláty.

              Cieľom jesennej akcie bolo nielen pochutiť si na dobrom a zároveň zdravom jedle, ale hlavne nezabudnúť na to, že strava ovplyvňuje kvalitu života a jeme nielen ústami ale aj očami.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.10.15-2012.10.19_plody.jesene/index.html

               

            • Zemiakové maškrty

            • ,,Zemiaky, bandurky, erteple, grumbir, kompere, krompli, grule, švapka, švábka, krumple,repa, zemáky."

              V každom z regiónov Slovenska sa používa iné pomenovanie, ale stále sú to zemiaky.

              Táto tradičná plodina sa od doby,  keď sa udomácnila na Slovensku, využívala ako hlavné jedlo, alebo ako súčasť prípravy typických slovenských jedál. Svojou vysokou biologickou hodnotou, obsahom bielkovín, sacharidov, vlákniny, vitamínov, minerálnych a stopových prvkov má opodstatnenie vo výžive človeka.

              Zemiaky ponúkajú aj v súčasnej modernej kuchyni širokú škálu využitia od polievok, cez hlavné jedlá, prílohy, múčniky, šaláty až po koláče a rôzne druhy pečiva.

              V reštaurácii Mladosť mali zemiaky svoj deň 10. októbra 2012. V rámci denného jedálneho lístka sa pripravovali ,, Zemiakové maškrty“. Zemiaky sa v rozličných variáciách objavili vo všetkých jedlách denného menu. Súčasťou podávania zemiakových jedál bolo aj prestieranie a dekorácie na stoloch, ktoré s fantáziou pripravili žiaci 2. ročníka učebného odboru hostinský, hostinská v rámci odborného výcviku.  Pohodu, spojenú s chutným jedlom vytvárala aj nápaditá dekorácia jedálenských priestorov reštaurácie.

              ,,Zemiakové maškrty“ umožnili v tento deň návštevníkom reštaurácie Mladosť vychutnať si pravú jesennú atmosféru, spojenú s príjemným gastronomickým zážitkom.

               

              Foto:

               

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.10.10-2012.10.10_zemiakove.maskrty/index.html

          • Barmanský kurz
            • Barmanský kurz

            •  Barmanský kurz - Obrázok 1

              V dňoch 15. až 19. októbra 2012  mali žiaci našej školy možnosť absolvovať barmanský kurz, pod vedením majstra barmana  Jána Majoroša, ktorý účastníkom sprostredkoval poznatky a skúsenosti barmanského umenia. Absolventi barmanského kurzu získali cenné vedomosti z oblasti receptúr, inventáru, ingrediencií a techniky prípravy miešaných nápojov. Získané teoretické vedomosti, ktoré si vyžaduje práca barmana,  doplnili nevyhnutnými praktickými zručnosťami  pri príprave rôznych druhov miešaných drinkov. Pri ich miešaní využili svoju fantáziu a tvorivosť.  Výsledkom ich snaženia boli nádherné a lahodné drinky. Po úspešnom absolvovaní skúšky získali absolventi certifikát barmana s medzinárodnou platnosťou, ktorý im otvára možnosti uplatnenia sa v tejto profesii.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.10.15-2012.10.19_barmansky.kurz/index.html

            • Púť kresťanských pedagógov v Klokočove

            •   Pobožnosti prvých sobôt v mesiaci, konané na mnohých  miestach po celom svete,  nazvané ako Fatimská sobota, súvisia s  fatimskými zjaveniami z roku 1917. V prvú októbrovú sobotu sa v Klokočove už štyri roky realizuje púť kresťanských pedagógov cirkevných škôl Gréckokatolíckej eparchie Košice. Každá škola má na tejto púti možnosť svojej propagácie formou prác žiakov, obrazových materiálov, násteniek a hlavne samotnou účasťou.

              6. októbra 2012 sa tak ako po predošlé roky na tejto púti zúčastnili aj pedagógovia  našej školy. Program púte obohatili svojím vystúpením študenti Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišova pásmom hudby a slova o sv. Jánovi Krstiteľovi.  Archijerejskú sv. liturgiu  slávil vladyka Milan Chautur  s  ďalšími kňazmi . Po jej skončení sa k prítomným pedagógom prihovoril vo svojej prednáške PhDr. Marko Rozkoš, PhD., kancelár Biskupského úradu Košickej eparchie, o hodnote viery a jej prežívaní v cirkevnej škole.  V besede s vladykom Milanom na tému - Rok viery v živote kresťanského pedagóga, vystúpili aj pedagógovia - manželia Alena a Peter Lehotskí, ktorí hovorili o osobných skúsenostiach z ich pedagogickej praxe z pozície kresťanského učiteľa.

              Púť kresťanských pedagógov v Klokočove je príležitosťou zastaviť sa v zhone pracovných dní a zamerať svoju pozornosť na duchovné hodnoty . Poskytuje možnosť načerpať nové sily do náročnej práce pedagóga, ktorý vedie mladého človeka po ceste poznania.

               

            • Tekvicové dobroty

            • Tekvica, typická plodina, dozrievajúca v jeseni bola v septembri zdrojom inšpirácie pre reštauráciu Mladosť. Výsledkom boli tekvicové dobroty, ktoré sa podávali v rámci denného menu 26. septembra 2012.

              Žiaci I.T   – študijný odbor spoločné stravovanie v rámci  praxe pripravili jesennú výzdobu stolov, kde dominovala tekvica v jej mnohých odrodových variáciách a farbách od bielej, žltej, oranžovej až po zelenú.

              Tekvica sa objavila v každom pokrme denného menu, či už vo forme polievky ,, dziňanky“, alebo ako súčasť hlavného jedla v podobe tekvicových placiek, vyprážanej tekvice, zapekanej tekvice s údenou šunkou a parmezánom a ako doplnok bravčového soté, ktoré bolo pripravené s tekvicou a cibuľkou.

              V rámci žiackej špeciality sa podával sladký tekvicový koláč ,, HOKKAIDO“.

              Akcia ,, Tekvicové dobroty“ ukázala možnosti použitia tekvice nielen pri výzdobe priestorov reštaurácií a domácností, ale aj jej široké využitie v gastronómii.

               

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.09.26-2012.09.26_jesenne.tekvicove.variacie/pages/image/imagepage1.html

               


               

          • Účasť pedagógov CSOŠ sv. Jozafáta na medzinárodnej odbornej konferencii MODERN SCHOOL v Dubaji
            • Účasť pedagógov CSOŠ sv. Jozafáta na medzinárodnej odbornej konferencii MODERN SCHOOL v Dubaji

            • Účasť pedagógov CSOŠ sv. Jozafáta na medzinárodnej odbornej konferencii MODERN SCHOOL v Dubaji - Obrázok 1

              Aktívna spolupráca CSOŠ sv. Jozafáta a firmy Tecoma Contract s.r.o. Bratislava trvá už od r. 2008. Vzájomná spolupráca spočíva hlavne v sprostredkovaní zahraničnej odbornej praxe pre študentov hotelovej akadémie vo významných turistických centrách v Grécku, na Kréte a na Cypre. Okrem študentskej praxe je možnosť účasti pedagógov  na rozličných vzdelávacích aktivitách a zahraničných jazykových pobytoch,  na ktorých sa v  priebehu štyroch rokov zúčastnili viacerí zamestnanci našej školy.

              Prvá skupina našich študentov absolvovala zahraničnú odbornú prax v roku 2009.V máji 2012 to bola už štvrtá zahraničná prax, na ktorej mala naša škola početné zastúpenie. K študentom hotelovej akadémie pribudli ďalší z odborov obchod a podnikanie, spoločné stravovanie a hostinský, hostinská.

              Firma Tecoma Contract každoročne organizuje medzinárodnú odbornú konferenciu s názvom Modern School, ktorá je zakaždým  v inej destinácii:  Kréta(2008), Cyprus(2009), Grécko-Atény(2010), Jordánsko-Amman(2011), Dubaj(2012).

              Na tejto konferencii sa zúčastňujú aj manažéri zahraničných hotelov a zástupcovia škôl, ktoré spolupracujú s firmou Tecoma Contract,  z celého Slovenska.

              Na 5. ročníku  medzinárodnej odbornej konferencii v Dubaji sa v dňoch 27.9. až 3.10.2012 zúčastnila aj skupina pedagógov z našej školy. V rámci odborného programu konferencie, kde si vypočuli viacero zaujímavých prednášok , navštívili vysokú odbornú školu The Emirates Academy of Hospitality Management, na ktorej sa zúčastnili exkurzie, prezentácie a ochutnávky jedál arabskej kuchyne. Ďalej navštívili luxusné hotely Atlantis the Palm,  Jumeirah Zabeel Saray a  najväčšie nákupné centrum v Spojených arabských emirátoch -  Dubai Mall a Mall of Emirates, v ktorom sa nachádza najväčší vnútorný lyžiarsky svah na svete.

              Účasť na tejto odbornej konferencii umožnila našim pedagógom vidieť a zažiť svetové trendy v cestovnom ruchu a hotelierstve  a po návrate domov ich  využiť vo vzdelávaní našich študentov. Vzhľadom na to, že viac ako 50% našich študentov študuje odbory zamerané na gastronómiu, alebo hotelierstvo a rozbieha sa nový odbor služby v cestovnom ruchu, na odborné vzdelávanie sa kladú zvýšené požiadavky. Sústavný kontakt s praxou, sledovanie noviniek a aktuálnych trendov, reagovanie na požiadavky trhu sú nevyhnutnosťou. Ovládanie odbornej terminológie v cudzích jazykoch je rovnako dôležitou podmienkou úspechu v cestovnom ruchu a turizme. K splneniu týchto nárokov na našich pedagógov z hľadiska inovácie vzdelávacieho procesu, bola účasť na konferencii Modern School  v  Dubaji  výrazným prínosom.

               

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.09.27-2012.10.03_medzinarodna.konferencia.modern.school.v.dubaji/index.html

               

            • Otvorenie liturgických priestorov a začiatok sv. liturgií v novom školskom roku

            • V stredu 19.9.2012 sa konala v školskej kaplnke sv. Jozafáta prvá sv. liturgia v tomto školskom roku,  ktorú slúžili o. Cyril Jančišin a o. Teodor Šangrik. Zúčastnili sa jej žiaci  I.H triedy spolu so svojou  triednou učiteľkou. Kaplnka sv. Jozafáta je dočasne umiestnená v náhradných priestoroch bývalých potravín v pavilóne P6. 

              Pravidelná sv. liturgia  sa bude konať každú stredu o 7,00 hod. Zakaždým sa na nej zúčastní iná trieda, spolu s triednym učiteľom, pričom sa žiaci tejto triedy aktívne zapoja do slávenia sv. liturgie formou spevu, čítania, alebo miništrovania.

              Sv. liturgia  ako priestor pre stretnutie človeka s Bohom je prístupná všetkým žiakom a zamestnancom školy.

            • Prezentácia školy a regiónu v Poľsku

            •  

              Prezentácia školy a regiónu v Poľsku - Obrázok 1

              Propagácia školy a regiónu v susednom Poľsku sa postupne stáva na CSOŠ sv. Jozafáta stálou tradíciou.  Našim študentom aj pedagógom sa naskytlo už viacero príležitostí, zúčastniť sa zaujímavého podujatia, zameraného na gastronómiu.

              V septembri to bolo pozvanie partnerskej  školy Zespól  Szkól  Gospodarczych  - Rzeszow, na akciu s názvom KULTURA OD KUCHNI -  Rzeszowski Rynek, ktorá sa uskutočnila 15.9.2012.  

              Jednou z častí celodenného programu bol aj festival kuchárskeho umenia, na ktorom predviedli ukážky prípravy a degustácie pokrmov z kapusty  školy z Poľska, Ukrajiny a Slovenska.  Táto príležitosť  umožnila našej školy prezentovať  gastronómiu nášho regiónu formou ukážky prípravy  a degustácie  plnenej kapusty.  Pod vedením majsteriek odborného výcviku Heleny Dubjakovej a Bc. Emílie Capíkovej prezentovali svoju šikovnosť  žiačky 2.H triedy Martina Hudáková a Marcela Holinďaková.

              Účasťou na tomto podujatí naša skupina opäť prispela  k pozitívnemu obrazu CSOŠ sv. Jozafáta, regiónu Zemplín a Slovenska za hranicami krajiny.  

              Účinkovanie a vystúpenie na medzinárodnom podujatí,  umožnilo žiačkam  nadobudnúť skúsenosti, ktoré prispejú k rozvoju ich odborných kompetencií.

              Rozvoj medzinárodnej spolupráce obidvoch škôl  formou prezentácie na podobných podujatiach bude naďalej pokračovať. Najbližšie to bude 16. decembra 2012,  kedy sa uskutoční X. medzinárodná súťaž tradičných jedál a sviatočného pečiva pri vianočnom stole pod názvom: ,,Wokół Wigilijnego Stołu", na ktorom sa zúčastní aj naša škola.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.09.15-2012.09.15_prezentacia.skoly.a.regionu.v.polsku/index.html

               

            • Ďalšia interaktívna tabuľa na škole

            • Začiatkom nového školského roka pribudla na škole v učebni č. 403  tretia interaktívna tabuľa.  V procese modernizácie učební na škole je tento krok ďalším posunom ku kvalitatívne vyšším možnostiam uplatňovania nových metód výučby, čo ocenia žiaci aj učitelia na vyučovacích hodinách.  Technológia interaktívnej tabule umožní výraznou mierou inovovať vyučovací proces a  a motivovať žiakov k aktívnejšiemu zapájaniu sa do vyučovania.

            • Študenti hotelovej akadémie na zahraničnej odbornej praxi v Budapešti a Berlíne

            • V rámci projektu Leonardo da Vinci sa 15 žiakov 4. H triedy študijného odboru hotelová akadémia zúčastnilo začiatkom septembra trojtýždňovej zahraničnej  odbornej praxe v Budapešti a Berlíne.

              V Budapešti  bola skupina 9 študentov a učiteľka odborných predmetov Ing. Martina Tirpáková, ktorá je zároveň triednou učiteľkou, Berlín bol mestom pobytu 6 študentov, ktorých sprevádzala učiteľka nemeckého jazyka Mgr. Jana  Kossuthová.

              Mobilita Leonardo da Vinci znamená strávenie určitej doby v inom členskom štáte s cieľom získať nové pracovné alebo iné odborné spôsobilosti, sprevádzané prípravnými alebo obnovovacími kurzami v jazyku hostiteľskej krajiny alebo v pracovnom jazyku.

              V Budapešti vykonávali študenti  odbornú prax v hoteloch: Hilton 5*, Béke 4*, Thermal hotel Margarita Island  4*  a Hotel Hélia 4*.

              Počas praxe  získavali odborné zručnosti a skúsenosti na  skladovej, výrobnej, odbytovej  prevádzke a  na ubytovacom úseku hotela. Vykonávali pracovné činnosti v kuchyni, v obsluhe, na recepcii, v práčovni, v obsluhe pri bazénoch, v práčovni, room service a  housekeeping.

              Vo voľnom čase čakal na študentov bohatý a zaujímavý program.  Mali vzácnu možnosť spoznávať Budapešť. Absolvovali  prehliadku mesta výletným autobusom, večernú plavba loďou. Navštívili Rybársku baštu, hrad a hradnú štvrť, Námestie hrdinov, dostihy, festival regionálnych kulinárskych špecialít a Margitin ostrov.

              Zúčastnili sa  prehliadky hotela Gellért, ktorý je jedným z najstarších hotelov Európy, prehliadky Citadely, Csodák palota – interaktívnej prehliadky rôznych zaujímavostí z oblasti vedy a techniky. Zúčastnili sa na festivale rušňov, prehliadke Teror háza – múzea z čias studenej vojny, kde videli  filmy o vypočúvaní a mučení ľudí, ktorí odporovali vtedajšiemu režimu. Navštívili  aj staromestskú tržnicu.

              V Berlíne v reštaurácii: Ristorante Marco-Polo-Due vykonávalo odbornú prax 6 študentov. Pracovali na jednom pracovisku na dve zmeny, v dvoch trojčlenných skupinách. Vykonávali  pracovné  činnosti a riešili  problémové úlohy priamo v prevádzke na pozícii, kde boli práve zaradení. V priebehu praxe sa každý žiak vystriedal na všetkých pozíciách: v kuchyni, v obsluhe pri bare a pri upratovaní pracoviska. Študenti si vyskúšali prácu v tíme a zdokonaľoval si i svoje komunikačné zručnosti v cudzom jazyku. Komunikáciu v anglickom a nemeckom jazyku využili nielen pri práci na prevádzkach, ale aj pri kontakte so študentmi z Francúzska, ktorí boli v tom čase takisto na stáži v Berlíne.

              Vo voľnom čase mali študenti možnosť zoznámiť sa bližšie s mestom Berlín a navštíviť niektoré zaujímavé miesta a pamiatky. Hneď v prvom  týždni pobytu im sprostredkovateľská organizácia Berlink zabezpečila prehliadku centra mesta a návštevu kupoly Reichstagu. Neskôr to bola  návšteva Pergamonského múzea. Aj keď študenti pracovali na dve zmeny, podarilo sa im navštíviť mnohé pamiatky. Prechádzali sa  po námestí  Alexanderplatz a pozreli si svetové hodiny. Prezreli si Červenú radnicu, Berlínsky dóm, kostol Marienkirche, zvyšky Berlínskeho múru - East side galery, bulvár Unter den Linden, vládne budovy, pamätník deportovaných Židov aj nové centrum Berlína - Potsdamské námestie. Navštívili aj Oktoberfest, ktorý do Berlína  zavítal z Mníchova.

              Po trojtýždňovom pobyte sa študenti opäť zaradili do vyučovacieho procesu, bohatší o  skúsenosti a vedomosti, ktoré využijú pri ďalšom štúdiu a v budúcom profesionálnom živote.

              Zahraničná  odborná prax okrem rozvoja pracovných, odborných spôsobilostí a skvalitnenia komunikačných zručností  v cudzom jazyku, umožnila študentom získať väčšiu samostatnosť, nadobudnúť vedomosti o technologických novinkách a  špecifikáciách svojho odboru v zahraničí a osobne zažiť  interkulturálnu komunikáciu. Takto výraznou mierou prispela k rozvoju komplexnej osobnosti budúcich absolventov študijného odboru hotelová akadémia

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/projekt.leonardo/ponuka.htm

            • Slávnostné otvorenie školského roka 3. septembra 2012

            • Začiatok školského roka 2012/2013 sa na CSOŠ sv. Jozafáta začal slávnostnou sv. liturgiou s vladykom Milanom Chauturom, PaedDr. Petrom Oreničom – riaditeľom školského úradu Gréckokatolíckej eparchie , Mgr. Cyrilom Jančišinom ml. – novým duchovným správcom obidvoch trebišovských cirkevných škôl a ďalšími kňazmi.

              V gréckokatolíckom chráme Nanebovzatia Panny Márie v Trebišove sa tejto slávnostnej udalosti zúčastnili aj študenti a pedagógovia Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

              Po skončení sv. liturgie sa k študentom prihovoril nový riaditeľ CSOŠ sv. Jozafáta RNDr. Slavomír Partila, ktorý privítal študentov a oboznámil ich s organizačnými pokynmi na najbližšie dni prvého školského týždňa.

              Program dňa ďalej pokračoval v areáli CSOŠ sv. Jozafáta, kde sa uskutočnila posviacka zrekonštruovaných priestorov školy. Po posviacke sa zamestnanci obidvoch cirkevných škôl spolu s hosťami stretli pri slávnostnom obede v reštaurácii Mladosť.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.09.03-2012.09.03_otvorenie.skolskeho.roka/index.html

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.09.03-2012.09.03_posviacka.zrekonstruovanych.pavilonov/index.html

    • Kontakty

      • Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta, Trebišov
      • skola@csostv.sk
      • 056/66 702 11
      • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov
      • Slovenská Republika
  • Fotogaléria

    • Záver školského roka
    • Workshop - Príbeník
    • Súťaž kaderníkov
    • Lúčenie pred záverečnými skúškami
    • 100. výročie družobnej školy v Rzészowe
    • Slávnostné otvorenie a posviacka multifunkčného ihriska
    • Lúčenie pred maturitnými skúškami
    • Výjazdové rokovanie vlády v Trebišove
    • LOGOS 2019